Webinar – Razlika između OPG i SOPG

 U ovom videu ćete naučiti:

  1. Koji su mogući organizacijski oblici poljoprivrednih proizvođača u RH
  2. Koja je razlika između OPG-a i SOPG-a
  3. Prijelaz iz (S)OPG-a u OPG
  4. Mogućnost prijave na natječaje PRR

Edukacija je namijenjena:

  • Svima koji planiraju osnivanje (S)OPG-a
  • Knjigovodstvenim servisima
  • Razvojnim agencijama, LAG-ovima i dr.

Trajanje: 13m 54s

Najčešće postavljena pitanja

Pitanje: Mogu li se baviti poljoprivredom i osnovati OPG bez da se odreknem svojeg glavnog zanimanja?

  • Odgovor: Da, fizička osoba može odabrati organizacijski oblik OPG-a za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede kao glavne ili dopunske djelatnosti, odnosno odabrati zanimanje poljoprivrednik kao glavno ili dodatno zanimanje sukladno uvjetima propisanim Zakonom o OPG-u, no ne može istodobno imati registriran OPG i prijavljen obrt za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Pitanje: Može li jedan nositelj biti odgovorna osoba u dva OPG-a?

  • Odgovor: Nositelj OPG-a može biti nositelj u samo jednom OPG-u.

Predavač: dr.sc. Marin Kukoč

dr.sc. Marin Kukoč

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr. rođen je 1976. godine u Splitu gdje završava osnovnu i srednju školu. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu završava 2001. godine. Od 2002. godine u Uredu državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj županiji radi na ustroju Upisnika poljoprivrednih gospodarstava. U Ministarstvo poljoprivrede RH prelazi 2006. godine gdje tijekom sljedećih 12 godina obnaša različite funkcije u Upravljačkom tijelu pretpristupnih programa SAPARD i IPARD i PRR RH za razdoblje 2014. – 2020.

Tijekom svoje profesionalne karijere održao je brojne edukacije korisnicima mjera EU programa ruralnog razvoja, a radio je i kao predavač na Poslijediplomskom stručnom studiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja koje objavljuje u specijaliziranim poljoprivrednim časopisima.

Od 2018. godine vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja. Djeluje kao konzultant u RH i zemljama regije.

Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom „Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.